Veelgestelde vragen

Hieronder vind je veelgestelde vragen én de antwoorden erop.
Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

Algemene vragen

AlterWood is sinds 2016 de verdeler van Millboard in Nederland, voor zowel zakelijke als particuliere klanten. AlterWood biedt het complete assortiment Millboard: van een ruime keuze aan planken in diverse collecties tot specifieke afwerkingsmaterialen voor een optimaal eindresultaat. Meer informatie over AlterWood lees je hier.

 

Millboard is een premium merk voor buitenvloeren en gevelbekleding. Millboard planken hebben de look & feel van hout, maar zijn onderhoudsvrij, splintervrij, vlek-, UV- en weerbestendig. De planken zijn nauwelijks van echt hout te onderscheiden en in combinatie met de unieke eigenschappen zijn de planken hét perfecte alternatief voor hout bij diverse buitentoepassingen zoals vloeren en gevels. Meer informatie over de voordelen van Millboard lees je hier.

Ja, de unieke samenstelling van Millboard voorkomt kromtrekken en rotten, terwijl de kleurschakeringen en de houtnerf ervoor zorgen dat de planken nauwelijks van echt hout te onderscheiden zijn. Millboard is 100% houtvrij en duurzaam geproduceerd. De unieke Lastane™ coating heeft de beste antislip eigenschappen, is algenbestendig en garandeert een snelle montage. Dat maakt de planken hét perfecte alternatief voor hout, composiet of bamboe bij diverse buitentoepassingen. Meer informatie over de voordelen van Millboard lees je hier.

 

Millboard planken zijn exacte, met de hand gevormde kopieën van zorgvuldig geselecteerde houten planken in grove en fijnere structuur. De planken worden voorzien van een wassing, die als het ware in de houtnerfstructuur ‘kruipt’. Omdat dit handmatig gebeurt, is elke plank uniek. Door de kleurschakeringen en de houtnerf ogen de planken verrassend natuurgetrouw en zijn ze niet van echt hout te onderscheiden.

Ja, de unieke, speciaal ontwikkelde Lastane™ coating is onder normale omstandigheden krasbestendig. Scherpe voorwerpen zoals onbeschermde tafel- of stoelpoten of bloempotten kunnen krassen veroorzaken. Wees voorzichtig met het verplaatsen van deze objecten. Ondanks de zelfherstellende toplaag adviseren wij (meubel)vilt te gebruiken ter bescherming van de vloer.

Het Millboard materiaal is van zichzelf erg stroef en scoort hoog op antislip niveau. Bovendien is Millboard houtvrij en niet-poreus en kunnen algen zich niet afzetten dankzij de niet-poreuze veerkrachtige Lastane™ toplaag. Onderzoeken wijzen uit dat, zowel op een droge als natte vloer, een antislipwaarde van R12 wordt behaald. Vooral bij toepassingen rondom zwembaden, jacuzzi’s en bij waterpartijen, maar ook bij nat weer is dat een enorm voordeel.

Tijdens de productie wordt een olie gebruikt om de planken hun unieke afwerking te geven. Nadat Millboard de fabriek heeft verlaten, blijft er een klein laagje olie op de planken achter. Tot enkele weken na plaatsing wordt regenwater als kleine druppeltjes door de planken afgestoten. Dit is volkomen normaal en zal na een tijdje verdwijnen.

Millboard is UV-bestendig wat betekent dat er onder normale omstandigheden geen verkleuringen met het blote oog zijn waar te nemen. Kleuren blijven veel langer behouden dan echt hout of bamboe, evenals de meeste composieten. We raden aan om het hele oppervlak in één keer te bestellen, omdat er tussen verschillende batches een klein kleurverschil kan voorkomen.

Millboard is volledig bestand tegen vorst, sneeuw en ijs. Sneeuw en ijs kunnen zich hechten aan de coating, maar dit zal geen schade aanrichten of de planken zelf aantasten. Het gebruik van strooizout wordt afgeraden omdat dit de coating van de plank kan aantasten. Om het vuil dat in de winter is achtergebleven te verwijderen, is schoonmaken met een bezem en een beetje water in het voorjaar vaak voldoende.

Ja, Millboard is een veelzijdig product dat absoluut voor meerdere doeleinden toegepast kan worden. Het kan -net als echt hout- verwerkt worden tot gevelbekleding, schuttingen, trappen, plantenbakken, stoelen, (lounge)banken etc. In de openbare ruimte wordt Millboard toegepast als promenades, kades en bruggen. Er zijn ongekend veel mogelijkheden!

De prijzen van composiet planken liggen vaak hoger dan de prijzen van standaard terrasmaterialen. Millboard is echter een uitzonderlijk kwalitatief hoogwaardig product. De prijs mag dan hoger zijn dan die van naaldhout, kunststof of bamboe, op kwaliteit kunnen ze simpelweg niet concurreren. Daarbij komt dat er tijd en geld bespaard wordt omdat Millboard vrijwel niet onderhouden hoeft te worden, omdat Millboard gemaakt is van een mengsel van polymeerhars en polyurethaan. Af en toe afborstelen met een bezem om bladeren te verwijderen is alles wat je ooit hoeft te doen. Omdat Millboard planken duurzaam zijn en gaan lang meegaan, hoeven ze aanzienlijk minder vaak vervangen te worden. Het is een investering die zich zo weer terugverdient.

Er kan een kleine afwijking zijn in de afmetingen van de plank vanwege het feit dat ze gegoten worden in mallen van natuurlijk eikenhout en de bijkomende druk van het gietproces. Desondanks worden de planken gekalibreerd om een ​​zo consistent mogelijk profiel te behouden. De productietoleranties zijn: Breedte: ± 3 mm. Lengte: ± 5 mm. Dikte: ± 2 mm.Meer informatie over installatie instructies is te vinden op onze Hulp & Advies-pagina.

 

 

Het is mogelijk om via onze website een sample aan te vragen. Om een nóg betere indruk te krijgen van een groot geheel van de Millboard plank van jouw voorkeur, raden we je aan om een van onze events te bezoeken, of naar een showroom te gaan alvorens het product te kopen. Vind hier een zichtlocatie in de buurt waar je de natuurlijke uitstraling en kwaliteit van Millboard gevelbekleding zelf kunt ervaren.

 

Alle planken zijn vervaardigd in mallen. Om te voorkomen dat planken beschadigd raken als ze uit deze mallen komen, wordt er een lossingsmiddel gebruikt. Een deel van dit lossingsmiddel blijft achter op de planken. Na verloop van tijd zal dit onder invloed van het weer vervagen. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan dit 4-6 weken duren. Het proces kan worden versneld door de planken schoon te maken met warm water en zeep en een harde borstel (soms is het nodig dit meerdere keren te herhalen om het gewenste resultaat te krijgen).

Buitenvloeren

Millboard planken zijn zeer veelzijdig en toepasbaar in vrijwel elke buitenruimte zoals (dak)terrassen, bekledingen, balkons, daktuinen, promenades, bruggen, pontons, zitbanken, trappen, plantenbakken en meer. Millboard kan ook als decoratief element gebruikt worden, zolang het maar aan een structureel element is bevestigd.

Omdat de kern van Millboard bestaat uit een combinatie van kunststof en polyurethaan, verstevigd met glasvezel, is het zeer stabiel ten opzichte van hout of composieten op basis van hout. De unieke gesloten ‘cellulaire’ interne structuur zorgt dat de plank licht én sterk is. De massieve planken zullen dan ook niet uitzetten, krimpen of kromtrekken. We raden wel een opening van 4 mm aan tussen de zijkanten van de planken en een opening van 1 mm tussen de uiteinden van de planken. Tussen de planken en elk vast oppervlak moet een opening van 10 mm worden gelaten om de afwatering te bevorderen.

Zoals bij alle composietproducten, worden de oppervlakken van de planken meestal warmer dan hout wanneer ze worden blootgesteld aan direct zonlicht. Met name donkere kleuren zullen warmer aanvoelen. Iets om rekening mee te houden wanneer er op blote voeten gelopen wordt. Bij direct zonlicht en hoge temperaturen adviseren we dan ook schoeisel te dragen. Bijzondere voorzichtigheid is geboden bij het gebruik van terrassen in gebieden met hitte-/UV-reflecterend glas of rond zwembaden.

Wanneer er hout of kolen brandt in de vuurkorf, adviseren wij een porseleinen of cementtegel onder de vuurkorf te plaatsen. Het plaatoppervlak moet zich ongeveer 1 meter buiten de vuurschaal uitstrekken. Alle vonken of brandend materiaal moeten onmiddellijk worden verwijderd om schade of blijvende vlekken op het Millboard-oppervlak te voorkomen. Van terrasverwarmers of infraroodstralers is niet bekend dat ze de planken aantasten.

Alle planken zijn vervaardigd in mallen. Om te voorkomen dat planken beschadigd raken als ze uit deze mallen komen, wordt er een lossingsmiddel gebruikt. Een deel van dit lossingsmiddel blijft achter op de planken. Dit kan ertoe leiden dat de planken eruitzien alsof ze een glanzend of gewaxt oppervlak hebben. Na verloop van tijd zal dit onder invloed van het weer vervagen. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan dit 4-6 weken duren. Het proces kan worden versneld door de planken schoon te maken met warm water en zeep en een harde borstel (soms is het nodig dit meerdere keren te herhalen om het gewenste resultaat te krijgen).

Gevelbekleding

Millboard is ontworpen om de natuurlijke variaties van hout na te bootsen en het is niet onze bedoeling dat het product identieke tinten heeft. Door alle Millboard-gevelbekleding die benodigd is in één keer te kopen, wordt kleurverschil voorkomen.

Millboard-planken zijn gecertificeerd volgens EN 13501-1 en hebben een classificatie van Bfl-s1 bij gebruik als vloerproduct. Wanneer Millboard planken gebruikt worden als gevelbekleding, hebben de Board & Batten collectie géén brandclassificatie en géén ‘brandgedrag’-certificaat, ook al zijn de Board & Batten planken gemaakt met brandvertragers in de planksamenstelling. De Shadow Line gevelplaten zijn getest volgens BS EN 13501-1 en hebben een classificatie van D-s3, d0. De verantwoordelijkheid voor de geschiktheid van de gevelbekleding op de vereiste locatie moet worden bepaald door een gecertificeerde bouwprofessional, brandweerman, enz.). Millboard wordt niet aanbevolen voor gebruik als gevelbekleding of balkonterras bij gebouwen van 11 m of hoger. Millboard en Alterwood kunnen niet verantwoordelijk worden gehouden voor onjuiste specificatie, toepassing of productinstallatie op plaatsen die niet in overeenstemming zijn met de richtlijnen van de overheid (Bouwbesluit), in Nederland of in het buitenland.

Installatie

Zorg voor een stabiele en stevige ondergrond om verzakkingen te voorkomen. Een bestaand afgevlakt terras is de ideale basis om balken op te plaatsen. Een zandbed van minimaal 10 centimeter kan echter ook. Hierop kan eenvoudig een solide basis gecreëerd worden door enkele betontegels te plaatsen waar vervolgens de (draag)balken op geplaatst kunnen worden. Worteldoek is optioneel in deze opstelling. Bij een instabiele ondergrond zoals veen, moeten er balken in de grond worden geheid om de constructie te versterken. Speciale liggers met spitse uiteinden zijn op aanvraag verkrijgbaar.

Om de levensduur van terrassen te maximaliseren en te garanderen, leveren wij specifiek materiaal voor zowel de onderliggers als het bevestigingsmateriaal. Wij adviseren bij onze Millboard planken de speciale Plas-Pro onderliggers en voor de verbinding tussen plank en onderliggers adviseren we Durafix® schroeven toe te passen. Het is niet nodig om Millboard voor te boren of te verzinken, want zodra de speciale schroeven zijn aangebracht, sluit de innovatieve Lastane-coating op de plank zich over de schroefkoppen, waardoor die niet meer zichtbaar zijn. Om Plas-Pro palen en balken onderling te bevestigen adviseren we de speciale gecoate Hexhead schroeven te gebruiken. Meer informatie hierover vind je op onze pagina over Onderliggers en Accessoires. En hier is onze installatie instructievideo te zien.

Wij adviseren bij onze Millboard planken de speciale Plas-Pro onderliggers toe te passen om de levensduur van terrassen te maximaliseren en te garanderen. Meer informatie hierover vind je op onze pagina over Onderliggers.

 

 

Wij adviseren bij onze Millboard planken de speciale Durafix® rvs schroeven toe te passen om de levensduur van terrassen te maximaliseren en te garanderen. Het is niet nodig om Millboard voor te boren of te verzinken, want zodra de speciale schroeven zijn aangebracht, sluit de innovatieve Lastane-coating op de plank zich over de schroefkoppen, waardoor die niet meer zichtbaar zijn. Om Plas-Pro palen en balken onderling te bevestigen adviseren we de speciale gecoate Hexhead schroeven te gebruiken. Meer informatie hierover vind je op onze pagina over Onderliggers en Accessoires.

Voor normaal residentieel gebruik zouden de balken geplaatst moeten worden met een maximale onderlinge afstand van 400 millimeter. Voor commercieel of openbaar gebruik wordt een afstand van 300 millimeter aanbevolen. Houd er rekening mee dat voor twee verbindingsplanken de uiteinden van deze beide planken door dezelfde balk moeten worden ondersteund. Wanneer balken onder een hoek van 45 graden worden geplaatst, mag de onderlinge afstand niet groter zijn dan 300 millimeter voor residentieel gebruik en 240 millimeter voor commercieel of openbaar gebruik. Kijk voor meer informatie over de plaatsing in de plaatsingsinstructies.

Voor de planken raden we overigens een opening van 3 tot 6 mm aan tussen de zijkanten van de planken en een opening van 2 mm tussen de uiteinden van de planken. Tussen de planken en elk vast oppervlak moet een opening van 10 mm worden gelaten om de afwatering te bevorderen.

Bij gebruik van ons Shadow Line-product kan het nodig zijn om tijdens het installatieproces onze Millboard Multi-Spacers te gebruiken om een ​​rechte en consistente opening van 6 mm tussen de planken te bereiken.

Voor een perfecte afwerking van randen, opstappen, trappen of andere verhogingen, bieden we diverse producten, uiteraard geheel passend bij de diverse buitenvloeren collecties van Millboard. Zo zijn er afwerkplanken, stapranden en kantplanken. Kijk voor meer informatie over deze afwerkmogelijkheden op onze pagina over randafwerking.

 

 

 

Millboard planken zijn -net als echte houten planken- prima te verwerken en dankzij de extreem lage uitzettingscoëfficiënt volstaat een verwijding van slechts 2 mm op de kopse kanten. Er kan een normale houtzaag worden gebruikt, maar voor het beste resultaat adviseren wij een afkortzaagmachine. Voor optionele randen en uitsparingen kan een normale handzaag of decoupeerzaag worden gebruikt. Zorg altijd voor je eigen veiligheid door bescherming te gebruiken, zoals een veiligheidsbril en handschoenen. Ook is het mogelijk om de planken op de hoeken in verstek te zagen en te verlijmen. Door de kopse kant van de gezaagde plank te kleuren met de juiste bijpassende kleur verf, is deze weer als origineel.

Reinigen en onderhoud

De Lastane™-coating van Millboard is gemaakt van een niet-poreus materiaal dat bestand is tegen vlekken en algen. Zo wordt jouw terras, balkon of tuinpad nooit glad! Dankzij deze UV- en weerbestendige toplaag, hoef je Millboard planken nauwelijks te onderhouden. Mocht er toch wat vuil op de planken zitten, kan dat eenvoudig worden verwijderd met een bezem en een beetje water. Gebruik nooit een hogedrukreiniger of een ander soort chemisch reinigingsmiddel, schuurmiddel, verdunningsmiddel, was of olie. Doe je dat wel, dan kunnen de planken beschadigen en de garantie is dan ook komen te vervallen.

Nee, een behandeling met beits, lak of olie is niet nodig. De planken hebben hun eigen unieke verzegelde coating waardoor de vloer nagenoeg onderhoudsvrij is. Dit bespaart tijd en geld van de jaarlijkse onderhoudsbeurt en je kunt jarenlang zorgeloos genieten van de luxe uitstraling.

De Lastane®-afwerking is bestand tegen vlekken van eten en drinken. Het risico op vlekken door sterke kleurstoffen en vlekken zoals bessen en uitwerpselen van dieren wordt verminderd als ze zo snel mogelijk worden verwijderd, dit geldt ook voor oliën of -vetten die in contact komen met het Lastane®oppervlak.

Zorg ervoor dat je de planken altijd afdekt en beschermt tegen alle omringende bouw- of landschapswerken, schilder-, pleister- of cementachtig stof dat het oppervlak zou kunnen verontreinigen of markeren, vooral als de planken recentelijk zijn geïnstalleerd. AlterWood kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor problemen die voortkomen uit het feit dat de planken zijn aangetast door vreemde stoffen, aangezien dit geen productiefout betreft.

De Lastane®-afwerking is bestand tegen krassen en dagelijkse slijtage. Scherpe voorwerpen zoals onbeschermde tafel- of stoelpoten, puntige schoenen, dierenklauwen of (metalen) plantenbakken kunnen sporen achterlaten als ze over het oppervlak worden gesleept, dus wees voorzichtig wanneer je deze voorwerpen verplaatst. Ondanks de zelfherstellende toplaag adviseren wij (meubel)vilt te gebruiken ter bescherming van de vloer.

Zorg ervoor dat je de planken altijd afdekt en beschermt tegen alle omringende bouw- of landschapswerken om krassen te voorkomen. AlterWood kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor problemen die voortkomen uit het feit dat de planken zijn aangetast door vreemde stoffen, aangezien dit geen productiefout betreft.

Service en garantie

Jazeker! Via onze sample-pagina kun je een sample aanvragen van jouw favoriete kleur(en). Zo kun je onze unieke planken zien en voelen, en kijken of de kleur bijvoorbeeld matcht met je tuinmeubelen. We vragen hiervoor een kleine vergoeding, maar deze krijg je terug wanneer je bij ons een bestelling plaatst. Zo is de sample uiteindelijk helemaal gratis!

 

 

Millboard wordt vervaardigd volgens de hoogste normen. Op buitenvloeren wordt er 25 jaar garantie gegeven wanneer de planken zijn toegepast in combinatie met de speciale Plas-Pro onderliggers en de Durafix rvs-schroeven. Op de Envello gevelbekleding geven wij 15 jaar garantie. De garantievoorwaarden zijn te vinden op onze garantiepagina.

Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.